Lees meer van redactie VrouwenPlaza Onderonsje

Je laat gewoon een scheet

Intro:

Nep, echt, publiek en privé zijn in de jaren nul steeds meer door elkaar gaan lopen. Je hoeft niks te kunnen, als je jezelf maar laat zien zoals je ‘echt’ bent.

Volledige analyse:Big Brother, Idols, YouTube, Hyves, GeenStijl, World of Warcraft, Grand Theft Auto, de Toppers, Crocs, Uggs, naaktfoto's van Manon Thomas, Pim Fortuyn, Geert Wilders, de Senseo, kut-Marokkanen, Ali B, Spinvis, Jan Smit, Frans Bauer, Spuiten en slikken, BNN, SpongeBob, Pixar, Lord of the Rings, Boer zoekt vrouw, prosecco, botox, iPod, iPhone, Harry Potter, Kluun, Heleen van Rooyen, Marlies Dekkers, LINDA. en nog een keer Gerard Joling.

Probeer er maar een lijn in te ontdekken. Het heeft iets astrologisch. Kijk naar de sterren en je ziet beren, boogschutters en vissen. Zet wat fenomenen van de afgelopen jaren op een rijtje en er verschijnen verbanden die er misschien helemaal niet zijn.

Maar stel dat iemand tien jaar in coma heeft gelegen en vandaag wakker wordt, en je moet hem uitleggen hoe het mogelijk is dat Gerard Joling en Jan Smit grote sterren zijn en waarom iedereen zulke boze dingen schrijft op internet, dan ontkom je er niet aan iets te vertellen over reality-tv, sociale netwerksites en hoe privé en publiek steeds minder van elkaar gescheiden zijn.

Drama!

Er zijn weinig decennia te verzinnen waarin de Nederlandse populaire cultuur meer invloed had dan dit eerste decennium van de eenentwintigste eeuw. Het moment dat iedereen in 1999 doorkreeg dat Big Brother in Nederland een groot succes was, kun je wat dat betreft zien als het begin van de jaren nul. Lampjes gingen branden in de hoofden van slimme producers en managers, zoals Simon Fuller, de manager van de Spice Girls.

Wilt u meer lezen:

vn.nl